Over Regenboogyoga

Mijn naam is Jaqulien van der Ven. Yoga en Reiki spelen al vanaf mijn 25e een belangrijke rol in mijn leven. Naast mijn baan als boekhouder beoefen ik nu bijna 35 jaar yoga, waarvan 14 jaar fanatiek. Met Reiki ben ik in 1989 in aanraking gekomen en ik heb mijn Reiki 2 in 1990 gedaan. In 2023 heb ik mijn opleiding tot Reiki leraar afgerond. Ik geloof dat niemand te oud is om te leren. In september 2014 ben ik begonnen met een opleiding tot yogadocent aan de yogaschool van Ron van der Post, die ik in juni 2017 heb afgerond. Tijdens deze opleiding ben ik drie weken lang in India geweest voor een yogaretraite. Als aanvulling heb ik in 2017 en 2018 de reguliere 200 uurs yoga docentenopleiding gedaan. Een aantal dingen die mij zijn bijgebleven en die in mijn lessen belangrijk zijn, zijn bijvoorbeeld:

  • Bij yoga verplaats je je focus van je hoofd naar je lijf.
  • Yoga helpt je om te relativeren, ontspannen en dingen makkelijker te accepteren.
  • Het niveau waarmee je aan yoga begint, maakt niet uit.
  • Vaardigheid en flexibiliteit komen vanzelf. En zo niet, dan is dit ook niet erg.

Laagdrempeligheid en de mogelijkheid om de les aan te passen op het niveau van de leerlingen, staan bij mij dan ook hoog in het vaandel.

Mijn motivatie

Mijn opleiding tot yogadocent volgde ik in de eerste instantie voor mijn eigen ontwikkeling, maar ik merkte dat ik er veel voldoening uit haal om mijn kennis en ervaring te delen, dit doe ik op een ontspannen, laagdrempelige manier. Yoga is namelijk voor iedereen; mannen en vrouwen, jong en oud, ongeacht je lenigheid of ervaring. Inmiddels geef ik ruim zeven jaar yoga les, sinds september 2017 meerdere keren per week in mijn eigen studio hier in Wagenborgen.

Waarom Regenboogyoga?

Yogales geven is iets waar ik in ben gerold. Ik werd gevraagd om in te vallen voor een les, wat ik zo leuk vond dat ik graag een eigen vaste lesgroep wilde. Dit beviel zo goed dat ik besloot om nóg een stap verder te gaan en mijn eigen yogaschool te beginnen. Regenboogyoga staat voor spelen op de mat, waar iedereen zichzelf kan zijn en op zijn of haar eigen niveau en tempo aan zichzelf kan werken. Door het geven van de yoga lessen kreeg ik steeds meer plezier en vertrouwen in het delen van mijn kennis. Het was voor mij een logische stap om ok Reiki cursussen te gaan geven.